top of page

Immuunsysteem verbeteren?

Hoe houd je die vervelende snotneuzen, hoestbuien, koorts en griep dit winterseizoen buiten de deur?

 

In dit artikel lees je hoe je je lichaam in topconditie brengt zodat virussen en bacteriën minder kans maken.

Hoe geef je je weerstand een boost?

En tips voor een optimaal immuunsysteem.

 

Je afweersysteem is eigenlijk een bewaker van je gezondheid.

Het zorgt ervoor dat je lichaam ziekteverwekkers bijtijds signaleert, aanpakt en afvoert, zodat je niet ziek wordt.

 

Wat kun je doen om je weerstand op peil te houden?

​

Drink voldoende water

Vocht is essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem. Het brengt immers voedingsstoffen naar waar het nodig is in jouw lichaam en bevordert eveneens de afvoer van schadelijke stoffen. Maak er daarom een routine van om gedurende de hele dag water te drinken. Het algemeen advies is zo’n 450 cc per 10 kg lichaamsgewicht. En… drink je ’s avond graag een glaasje alcohol? Beperk je inname tot twee glazen per dag en doe het niet dagelijks. Want, het kost je lichaam behoorlijk wat tijd om alcohol af te breken.

 

Ontspannen gaan slapen

Kies liever voor een lekkere kruidenthee als slaapmutsje. Zorg voor volop lichaamsbeweging.

 

Regelmatig bewegen

Het transporteert het bloed door je lichaam, voert afvalstoffen af en bevordert de zuurstofopname. Daarbij versterkt het ook nog eens je spieren, maakt je leniger en verhoogt je uithoudingsvermogen. Voel jezelf fit en beweeg dagelijks 30 minuten. Doe dat niet alleen in de sportschool, maar adem ook geregeld wat frisse buitenlucht in. Wandel buiten in je middagpauze of maak ’s avonds een wandeling. Je verbetert niet alleen de werking van je immuunsysteem, maar je voelt je ook een stuk fitter.

 

Blijf stress de baas

Korte stress verhoogt je prestaties en kikkert je op. Spanningen die lang duren als ruzies, relatiestrubbelingen, hoge werkdruk en dergelijke blijven aan je kleven. Bezorgen je onder andere hoofdpijn, gespannen nek- en schouders, knagen aan je geweten en houden je uit je slaap. Op den duur ondermijnt dat soort negatieve stress je weerstand.

​

Gezond leven en eten

Daarnaast gaan dergelijke spanningen vaak hand in hand met ongezond leven en eten. Van te weinig rust nemen, onvoldoende bewegen en piekeren tot te weinig of juist meer eten, alcohol drinken en roken. Gun jezelf elke dag wat tijd om te ontspannen. Doe bijvoorbeeld ontspannings- of meditatieoefeningen om lichamelijk en geestelijk tot rust te komen.

 

Let op wat je eet

Een juiste mix van voedingsmiddelen is belangrijk voor je immuunsysteem. Je krijgt dan alle benodigde vitamines, mineralen, vezels, essentiële vetten en dergelijke binnen.

 

Kies dagelijks voor voldoende verse groenten en fruit

Zet volkoren producten op je dagmenu en eet geregeld vette vis als zalm en makreel.

 

Zorg bovendien voor structuur door regelmatig te eten

Zo krijgt je lichaam de hele dag door voldoende brandstof om optimaal te presteren en ziekteverwekkers buiten de deur te houden.

 

Probeer een vaste slaaproutine te ontwikkelen.

Bouw je dag af. Doe een meditatieoefening of neem een bad voor je naar bed gaat. Zo ontspan je en vat je beter slaap. Vroeg onder de wol, want tijdens je slaap vindt er reparatie en herstel in je lichaam plaats. Goede slaap herstelt je lichamelijk als geestelijk. Bovendien geeft het je nieuwe energie voor de volgende dag. Dus, pak voldoende slaap. Algemeen wordt zo’n 7 tot 8 uur geadviseerd. Laat voor je naar bed gaat piekergedachten los, kijk liever geen tv in bed en ga geen spelletje op je smartphone of tablet spelen. Want, dan blijft je geest actief.

 

Bezoek de sauna

Dit is niet alleen een fijne manier om even de boel de boel te laten en te relaxen. Een saunabezoek stimuleert allerlei lichaamsfuncties. Zo laat het onder andere je hart sneller kloppen waardoor de doorbloeding in je lichaam verbetert. Je gaat zweten wat bijdraagt aan een beter afvoer van schadelijke afvalstoffen. Het ontspant eveneens vermoeide spieren en verlicht spanningen. Al met al is regelmatig naar de sauna gaan prima voor een optimale werking van je afweer.

 

Was je handen

Schimmels, bacteriën en virussen je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Je draagt ze gemakkelijk over via je handen. Immers, die komen elke dag met allerlei zaken in contact. Ga maar eens na. Het geld dat je pint of het wisselgeld dat je in de winkel krijgt. Verschillende kranen en klinken van deuren die je aanraakt. Op je werk, thuis en in het openbaar. De handen die je dagelijks schudt enzovoort. Er zijn heel wat contactmoment waarbij ziektekiemen overgedragen kunnen worden. Was je handen geregeld en grondig. Zeker als er griep heerst of een verkoudheid in je omgeving rondwaart.

Je helpt zo je immuunsysteem te versterken.

bottom of page