top of page

De chimpansee is een Afrikaanse mensaap. De chimpansee wordt beschouwd als de nauwste nog levende verwant van de mens. Sommige wetenschappers beschouwen de relatie tussen mens en chimpansee op basis van DNA-onderzoek als nauw genoeg om de chimpansee net als de mens in het geslacht Homo te plaatsen.

De mens heeft zoals de apen een vlak gebit. Daarom eten apen veel groente en fruit. Zoals andijvie, prei, tomaten, wortelen, druiven, avocado, bananen etc. (Apenheul)

Dit in tegenstelling tot de tijgers, leeuwen, poezen en honden die een geen vlak gebit hebben en rauw vlees eten.

​

Relatie met de mens en de chimpansee.

​

 

Wegens hun evolutionair nauwe verwantschap met mensen werden zij vroeger vaak gebruikt voor medische en gedragsproeven. Gelukkig is dit in verscheidene landen waaronder Nederland verboden. De mate waarin chimpansees en mensen genetisch aan elkaar gelijk zijn is een onderwerp van geschil. Opgaven van het percentage identiek DNA lopen uiteen van 94,6% tot 99,4%. Grote delen van het DNA zijn nagenoeg identiek. Chimpansees hebben een chromosoom meer, omdat zij het chromosoom dat bij de mens nummer 2 is in twee aparte delen hebben.

 

Ook het gedrag van een chimpansee lijkt zeer op dat van een mens. Chimpansees zijn zeer sociale dieren, die veel moeten leren en dus ook een lange opgroei periode hebben. Daarnaast vormen chimpansees coalities en vrienden. Chimpansees in het wild tonen ook culturen, waar het gedrag van de ene groep verschilt van een ander. Bovendien hebben onderzoeken bewezen dat chimpansees ook empathie bezitten en zich tot op een zekere hoogte kunnen inleven in een ander. Ze adopteren ook soms verweesde jongen van niet-verwante groepsleden, wat wijst op altruïstisch gedrag. Dit gedrag is zowel bij mannetjes als vrouwtjes geobserveerd. Zij kennen ook verdriet bij het sterven van verwanten.

Binnen groepen chimpansees spelen zich zeer complexe gedragspatronen af samenhangend met de voortdurende strijd om dominantie en daarmee weer samenhangend het recht om zich voort te planten en de verdeling van eten. Primatologen als Jane Goodall en Frans de Waal hebben op dit gebied door langdurige observaties verbazingwekkende waarnemingen gedaan. De verdiensten van deze onderzoekers is geweest dat zij hebben aangetoond dat zeer veel chimpansee gedragingen heel goed te beschrijven en te duiden zijn met termen en mechanismen die ook uit de menselijke psychologie bekend zijn. Familiebanden en coalities spelen in het spel om de macht een grote rol in de chimpansee samenleving.

bottom of page