top of page

Groene of zwarte thee?

Thee heb ik op mijn 20ste jaar in Engeland leren drinken. Tijdens mijn stage in de Lister Motorenfabriek in Dursley was namelijk elke pauze een verplichte theepauze. De keuze was tussen Breakfast Tea en Earl Grey en er ging steevast een wolkje melk in. Twintig jaar later heb ik een theefabriek in India bezocht. Na afloop werd er gratis thee aangeboden in tientallen soorten. "Geef mij maar een bakkie koffie" zei ik. Maar dat hadden zij niet.

 

Heel veel meer keuze in thee was er in die tijd in Nederland ook niet. Met 150 liter per persoon per jaar zijn Nederlanders vooral koffieleuten. Maar ook lusten we graag thee met gemiddeld 100 liter per jaar. Vrouwen drinken twee keer zoveel thee als mannen. 

 

Als je nu op een website van de Albert Heijn thee wil bestellen, is er wel wat te kiezen: 75 soorten 'ochtendthee' (waaronder 'Sully sleep tea'), 57 soorten groene thee, 43 soorten 'speciale thee' (zoals 'winter, kruidig en zoet'), 27 soorten vruchtenthee, 30 soorten 'basisthee', 37 soorten kruidenthee, 14 soorten rooibos en 68 soorten speciale gezondheidsthee ('yogi immune strength bio'). Kortom: ruim 350 soorten thee. Keuzestress, toch?


De Gezondheidsraad beveelt drie koppen zwarte of groene thee per dag aan. Dat verlaagt het risico op hartinfarcten, beroerten en type 2 diabetes. Over de gezondheidseffecten van rooibos- en kruidenthee valt niet veel te zeggen. Er zijn te veel soorten en mengsels. Rooibos- en kruidenthee mogen ook eigenlijk geen thee heten, want ze zijn niet afkomstig van de theeplant. 

Het gaat de Gezondheidsraad om "gewone" zwarte of groene thee. Beide zijn afkomstig van de theeplant (Camellia sinensis), waarbij het enige verschil is dat zwarte thee geoxideerd is (gefermenteerd of vergist in de open lucht). Dat proces verandert de kleur en smaak, maar nauwelijks de gezondheidseffecten. 

In thee zit theïne. Dat is hetzelfde als cafeïne en is dus even opwekkend. Zwarte thee bevat iets meer theïne dan groene (30-40 versus 20-30 mg) - in beide gevallen veel minder dan de 85 mg cafeïne in een kop koffie.

In groene en zwarte thee zit ook looizuur (tannine) en dat kan je tandglazuur aantasten, waardoor je tanden verkleuren. Hoe langer je de thee laat trekken, hoe meer looizuur. Groene thee bevat meer looizuur dan zwarte thee en is daarom eigenlijk slechter voor je tanden. Het beste is om na een kop thee je mond even te spoelen met water of thee te drinken met een wolkje melk. Melkeiwit bindt namelijk de tannines. Die Britten hebben het niet zo verkeerd bekeken.

Kortom: zwarte en groene thee zijn gezonde dranken en een goed alternatief voor water, mits je er geen suiker in doet.

bottom of page