top of page

Poepen is uit de taboesfeer. Een overvloed aan programma's en boeken onderhouden ons met kennis over onze darmen en ontlasting. Zo kan de discussie bij populaire talkshows nu zo maar gaan over de wc-gewoonten van de gasten. 

Laatst hoorde ik op de radio een gesprek over de kleur, vorm en consistentie van ontlasting en wat die zouden betekenen voor de gezondheid. Die rehabilitatie van de stoelgang is echter wel degelijk een goede zaak. Veel decennia hebben we alles rondom onze voedselvertering en de uitscheiding van de restproducten ervan zorgvuldig verborgen onder een deken van besloten ruimtes, hygiëne en parfum. 

We leren onze kinderen al op jonge leeftijd dat poep vies is en we besteden veel aandacht aan de zindelijkheids-training van onze kroost. Het kunnen ophouden van de ontlasting door het kind wordt door de ouders vaak gevierd als een opvoedsucces.

Het niet toegeven aan aandrang is echter één van de eerste factoren die tot obstipatie leiden. Langdurig ophouden kan leiden tot harde en pijnlijke ontlasting, wat het toegeven aan de aandrang weer verder doet afnemen. 

Er kunnen ook kloofjes in het darmvlies ontstaan (fissuurtjes). Deze maken de ontlasting nog pijnlijker. Zo kan een vicieuze cyclus ontstaan, met chronische obstipatie en bijbehorende darmklachten tot gevolg. 

De Nederlandse eetgewoonten kunnen gemakkelijk leiden tot een verstopping. Kinderen hebben zo'n 20-25 gram vezels per dag nodig, maar de gemiddelde inname is maar 15-17 gram. Meisjes doen het wat dit betreft slechter dan jongens (en hebben ook wat vaker last van obstipatie). 

Meer groenten, fruit en volkoren granenproducten eten is dan ook belangrijk voor een gezonde stoelgang. Ultra bewerkt voedsel (zoals witbrood, chips, ijs en koekjes) is vaak vezelarm en bevordert verstopping. Obstipatie is dan ook vooral een welvaartsziekte. 

Andere aspecten van onze moderne leefstijl, zoals stress en een gebrek aan lichaamsbeweging, zijn ook ongunstig. Maar een kind met obstipatie moet je niet zomaar vezelrijk voedsel geven. Want dan neemt het volume van de ontlasting toe. Dat kan nog meer pijn veroorzaken in een al geïrriteerde darm. 

Beter is het dan te beginnen met medicatie. Deze maakt de ontlasting zachter, zoals bijvoorbeeld macrogol. Dit stimuleert de stoelgang. Geleidelijk kan dan worden overgegaan op een gezond voedingspatroon met voldoende vezels. 

Poepen beschouwen als een normale en natuurlijke activiteit die niet onderdrukt hoeft te worden is het beste uitgangspunt voor een gezonde darm.

bottom of page