top of page

Vitamines uit een potje?

Wie zich aan het aloude advies van drie ons groente en drie stuks fruit houdt, komt wat betreft de benodigde vitamines een heel eind. Maar naarmate je ouder wordt, krijgt je lichaam behoefte aan extra voedingsstoffen. Voedingssupplementen kunnen uitkomst bieden.


Vitamine A, B, C, D en K. Om maar te zwijgen over al die andere potjes met supplementen als magnesium, calcium en zink, die we in de schappen vinden. Het aanbod is groot en soms kun je door de bomen het bos niet meer zien.


Zo ook de 51-jarige Monique uit Nieuwegein, die zich twee jaar geleden in voedingssupplementen begon te verdiepen. "Ik stond in de winkel en dacht: wat nu? Welke vitamines en mineralen gebruik ik waarvoor? En neem ik dan tabletten, capsules of druppels? Als ik op het internet naar antwoorden zocht, vond ik een wirwar van informatie."


Een gesprek met een vriendin, die erin thuis is, bood meer duidelijkheid. "Zij vertelde dat het vanwege mijn leeftijd verstandig is, om extra vitamine D, magnesium en calcium te slikken om de spieren en botten sterk te houden. Dat advies heb ik opgevolgd", zegt Monique.


Het is daar echter niet bij gebleven, want de vijftiger slikte daarna ook de nog redelijk onbekende groenlipmossel. Terwijl zij met de drie genoemde voedingsstoffen haar algehele gezondheid op peil wil houden, probeert ze met capsules van de Nieuw-Zeelandse groenlipmossel artroseklachten zoveel mogelijk te bestrijden.


Ik heb al vijf jaar lichte artrose in mijn knie. Helaas hoe ouder ik word, hoe gevoeliger", zegt de Nieuwegeinse. Maar de pijn is niet weg. Monique slikt daarom ook glucosamine, een smeermiddel voor je gewrichten, dat je lichaam minder aanmaakt naarmate je ouder wordt. "Het is misschien dubbelop, maar ik wil zo graag van die pijn af, zodat ik dit ook een kans wil geven."


Zij benadrukt, dat ze haar verstand erbij houdt. Nuchter: "Zo'n groenlipmossel is natuurlijk geen wondermiddel. Ik let dus nog altijd op mijn voeding en probeer zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. Daarnaast sport ik met een fysiotherapeut."


Ook Saskia Geurts (49), directeur van Natuur- en gezondheidsproducten Nederland (NPN), de branchevereniging voor voedingssupplementen, onderstreept het belang van een verantwoorde leefstijl en een gezond dieet. "De meeste vitamines kun je uit je dagelijkse dieet halen. Maar de harde realiteit is, dat het 95% van de bevolking niet lukt elke dag minstens 3 ons groente en drie stuks fruit te eten."


De NPN-directeur vindt de veelgehoorde kritiek, dat voedingssupplementen onnodig zijn en dat vitamines niet uit een potje horen te komen, dan ook onterecht. "Kijk vanavond eens kritisch op je bord. Ligt daar echt 3 ons veldsla of 3 ons sperziebonen?"


Bovendien verandert je lichaam naarmate je ouder wordt. Veranderingen in de stofwisseling, huid, botten en gewrichten kunnen er voor zorgen, dat extra behoefte aan vitamines en mineralen ontstaan.


Zo is voor mensen op leeftijd vitamine B12 belangrijk, stelt de NPN-baas. "B12 dat in het maag-darmkanaal wordt opgenomen, helpt niet alleen spieren sterk te houden, maar ook het zenuwstelsel sterk te houden. B12 draagt bovendien bij aan een heldere geest en een goed geheugen. B12 tekorten bij ouderen hebben voor een groot deel te maken met het feit, dat ouderen meer geneesmiddelen slikken dan jongeren. Maagzuurremmers zijn veel voorgeschreven medicijnen, maar deze kunnen de opname van B12 remmen", zegt Geurts.


Niet onmisbaar maar aan te raden, zijn volgens Geurts de supplementen met omega 3-vetzuren. "Regelmatig vette vis eten is natuurlijk het beste. Maar als je dat niet doet, is suppletie een goede oplossing voor je hart- en bloedvaten." Ook glucosamine, het smeermiddel dat Monique benut, kan volgens de NPN voor ouderen veel betekenen.


Geurts ziet, dat er steeds meer aandacht voor voedingssupplementen komt. "We gaan bewuster met onze gezondheid om. Vitaminen en mineralen krijgen een steeds grotere rol als aanvulling. Vroeger zagen we voedsel vooral als iets om je maag mee te vullen. Nu beseffen we, hoe belangrijk de juiste hoeveelheid voedingsstoffen voor onze gezondheid is", volgens Geurts.


En Monique uit Nieuwegein heeft haar weg gevonden. Sinds een jaar neemt zij alleen de Vital Formula 99. Monique: "Lekker makkelijk en ik krijg alles binnen in de juiste verhoudingen wat mijn lichaam elke dag nodig heeft. Mijn problemen zijn voor nu en in de toekomst opgelost".


Kommentare


Uitgelichte berichten
Er zijn nog geen gepubliceerde posts in deze taal
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page